Legjobb anyuka

Megújuló ruhatár

2019. május 28. - Ooops! Legjobb anyuka

Ahol gyerekek vannak, ott nem ismeretlen a folt, a szakadás, a túl szűk vagy éppen túl rövid ruha. Sokszor még a felnőttek ruhatáránál is jól jön, ha be tudunk vetni egy-két trükköt a kényelem és a praktikum érdekében. Rengeteg ötletet tudnék felsorolni, mert nálunk bizony elkél a kreativitás ezen a téren. Mára szinte minden balesetre van valami megoldásunk, ha más nem, akkor teszünk még néhány szakadást a nadrágra, az most úgyis divatos. Az egyetlen, amivel nem tudunk megbirkózni, az az elhagyott ruha...sajnos nálunk ebből is akad jónéhány. De hát nem is gyerek az, aki nem hagy el néha valamit. Legalábbis én könnyebben fogadom ezt el, mivel én sem voltam túl pedáns ezen a téren.

Kiszakadt, de sebaj!

A megoldást itt egy másik farmer jelentette. A formát a tulajdonos választotta. A kívántnál egy kicsivel nagyobb csillagot vágtunk ki és a széleket visszahajtottuk, levasaltuk és felvarrás után egy kis hímzőfonallal kidíszítettük. Nagyjából fél óra alatt készen is voltunk, és újra használható volt a nadrág.

ruha4.jpg

Túl hosszú, túl rövid

Ha túl hosszú a nadrág szára, de nem a hagyományos felhajtást szeretnénk alkalmazni, esetleg rövid a szár, de a derékrésze még jó, akkor van egy nagyon látványos megoldásunk. Ha kellő hosszúságúra vágjuk a nadrág szárát, egy kicsit kihúzogatjuk a szálakat és belemártjuk hipóba. Itt persze figyelni kell, hogy kisebb részt áztassunk be, mint amit ki szeretnénk fehéríteni, hiszen felszívja az anyag a folyadékot. Ha több árnyalatot is szeretnénk, akkor fokozatosan hígítsuk a fehérítőt vízzel. Próbát is szoktunk végezni, mégpedig a derékrész belső oldalán.

ruha3.jpg

Makacs foltok

Vannak nagyon jó folttisztítók és házi praktikák a különböző foltok eltüntetésére (apukám szerint például a legegyszerűbb megoldás, a meleg ecetes olló:)). Van, amikor küzdünk az eredeti állapot helyreállításáért, de tudni kell felismerni, amikor már menthetetlen az ügy. Jártunk már úgy, hogy a nagy festékfolt-tisztítás eredményeként a festék pacák ugyan eltűntek, de a nadrág színe is csúnyán kikopott. Hát ezekre a helyzetekre kínál nagyszerű megoldást és egyben remek elfoglaltságot a batikolás. Rengeteg féle mintát lehet kihozni belőle, ha különböző módon kötözzük össze az anyagot. Az interneten rengeteg ötletet találtok hozzá. Mi ennél a ruhánál a klasszikus megoldást választottuk.

ruha1.jpg

Reped a csőnaci, semmi gáz…

Most nagyon felkapott, főleg a gyerekruhák között a csőnadrág. A nagyobbik lányom azonban rengeteget szenved vele, mert annyira szűk a szára, hogy a lábfejét alig bírja átpasszírozni rajta. Sokat panaszkodott miatt, hogy tesi óránál, néptáncnál az átöltözés nagyon macerás. Egyre ritkábban vette fel ezeket a nadrágokat, a többit pedig nem győztem mosni. Ez a variáció ezeket a helyzeteket oldotta fel. A nadrág szárát nagyjából tíz centi hosszan felvágtuk, visszahajtottuk és az egyszerűség kedvéért kézzel levarrtam. Farsangról maradtak apró szegecseink, ezeket már csak plusz díszítésként raktuk rá.

ruha2.jpg

Apróbb foltokra, vagy csak hogy egy kicsit feldobjatok egy egyszínű ruhát remek megoldás lehet, ha felvarrtok rá egy-két rojtot, pom-pom-ot, flittert, gyöngyöt, csipkét vagy fodrot. Sokszor a kényszer szüli a legjobb megoldásokat, ráadásul így kevésbé bosszankodik az ember a szakadások és pecsétek miatt, mert kihívást lát bennük. Mi ilyenkor rögtön nekiállunk a lányokkal kreatívkodni. Böngészünk a neten újabb ötletek után, aztán közösen alkotunk valamit.

 

Újítsátok fel ti is régi ruháitokat, és osszátok meg velünk a végeredményt! :)

 

Foltmentes vidám napokat!

 

Niki

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbanyuka.blog.hu/api/trackback/id/tr4814865984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása