Legjobb anyuka

Tél-előtti feltöltődés

2019. november 26. - Ooops! Legjobb anyuka

Túl vagytok az első náthás/légúti nyavalyán? Hiába szép az ősz és fordul csodás színekbe a természet, indulnak az őszi búcsúk, borünnepek, tökfesztiválok, megint lehet csodás dekorációkat készíteni a lehulló kincsekből, levelekből, gesztenyékből, bogyókból... mégis egy kisgyermekes anyukának egyet jelent a meghűléses betegségek, nyálkás időt “élvező” vírusok újra indulásával is.  

Az ovis beszoktatós heteink már a második héten megfázásba fordultak. Még jó, hogy Gergő a bölcsis rutin után teljesen lazán vette az ovikezdést, és nem okozott gondot már a harmadik nap bent is aludni. Ha most kezdte a kisfiad/kislányod a bölcsit, ovit, kösd fel a szoknyád, mert biztosan hoz haza a közösségből némi nem kívánt “ajándékot”, ami rosszabb esetben az egész családon végigszalad. Elkerülni? Nem lehet. Felkészülni ellene, hogy kevésbé verjen le a lábunkról? Na, azt már igen!

Őszi vitaminbombák

Nem fogok újat mondani: ami nálunk bevált (az első, szerintem elkerülhetetlenül borzalmas év után), az a sport és a vitamindús táplálkozás. Persze egy bölcsissel, kisóvodással még nem lehet nagyot sportolni, ott elégedjünk meg a sok sétával friss levegőn, játszóterezéssel, kirándulással, de a gyümölcsök, zöldségek aktív fogyasztása is sokban hozzátesz a védettségünkhöz.

tel_elott2.jpg

A hűvösebb időben újra jólesik a meleg csipkebogyó tea, és roppant egészséges italt mixelhetünk egy cékla és két alma kombinációjából (elég, ha a levét leszűrve megisszák a gyerkőcök). tel_elott4.jpg

Dúskálhatunk C-vitaminban sok kivi fogyasztásával: én ezt, mivel sokszor elég savanyú kivit sikerül csak beszerezni, körtével szoktam feldobni, és valami krémes-mézes görög joghurtba keverni. (Próbáld ki úgy, hogy a joghurt közepébe teszed a zöld mixet, és hagyod a csemetédnek, hogy ő keverje csíkosra. :)

tel_elotti1.jpg

A sütőtök nálunk a srácok pici baba korában nagyon menő volt, aztán 1-2 év dac jött a sült sütőtök bébiétel állaga miatt, majd manapság már újra együtt kiabálják a szupermarket zöldség-gyümölcs osztályán, hogy “Anyaaa, vegyél tököööt!”. 

tel_elott3.jpg

A hétévesem jön-megy itthon, felmarkol egy almát, szilvát, last minute-barackot, a kicsibe viszont alig tudok belediktálni egy kis nyers gyümölcsöt. Cserébe ő bármilyen levest örömmel elfogyaszt, míg a nagyobb kevésbé leveses. Nem minden tipp-ötlet működik minden gyereknél, de érdemes kitartóan kísérletezni, hogy tudjunk bevinni kellő mennyiségű vitamint – nálunk a vitamin-rágótabletta sem az ördögtől való. Az egyik legrosszabb időtöltés a nyűgős, bedugult orrú beteg manóval otthon ülni a zsepi kupacok közepén, hiába van a kedvenc Ooops! zsebkendő, a StarWars hősökkel az oldalán.

Mozgás, mint immunerősítő csoda

Több ismerősöm él külföldön gyerekekkel, Svájcban, Hollandiában, nyirkosabb, esősebb országokban. Irigylem, hogy az ottani pedagógusok mennyire hozzá tudják igazítani a gyerekek rutinját, szabadságát az időjáráshoz. Ha esik, ha fúj, fel vannak készülve a kinti játékra, teljesen természetes, hogy kis esőben, ködben is az udvaron játszanak, megfelelő esővédő ruhákban. Nálunk kevésbé kialakult ez a kultúra, így nekünk kell kreatívnak lenni, és ovi után engedni a gyerekeket a lombkupacban ugrálni, esőruhában pocsolyákba szaladni, élvezni az őszi mókákat.

Nálunk hamar bejött az ovis rutinba az úszás, heti kétszer, kis néptáncos ugrabugra, később a foci is. Egy év úszás után a következő év érezhetően sokkal kevesebb betegeskedéssel telt. Biztos vagyok benne, hogy jó immunerősítő szerepe volt. Barátnőm kisfia esőben-hóban a focipályán rúgta a bőrt. Meg kell találni, mi fér bele az életünkbe, mi az, amit a csemeténk is jókedvvel csinál. El lehet indulni egyszerű ovis néptáncos foglalkozással is, lényeg, hogy mozgás és jókedv legyen, az egészség meg társul. :)

Orrfolyás- és tüsszögésmentes napsütéses szép napokat Nektek!

Évi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbanyuka.blog.hu/api/trackback/id/tr4915325590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása