Legjobb anyuka

Pinata házilag

2019. szeptember 13. - Ooops! Legjobb anyuka

Ahol gyerekek vannak, kisebbek és nagyobbak egyaránt, ott valószínűleg nem ismeretlen a pinata fogalma. Ma már nálunk is lehet akár készen is vásárolni, de mi szeretjük az ilyesmiket magunk készíteni. A külsejét így mindig az éppen aktuális kedvencekhez tudjuk igazítani és lássuk be, hogy így gyakran olcsóbb is.

Annak, aki még nem ismerné, a pinata egy színes papírmasé figura, ami cukorkákat, édességeket rejt. Fel kell függeszteni valahova és a gyerekeknek bekötött szemmel egy husáng segítségével addig kell csapkodni, amíg fel nem reped, és akkor kihullik belőle a sok finomság. 

pinata1.jpg

Leginkább Mexikóban jellegzetes hagyomány a mai napig a pinata törés, főként nagyobb ünnepeken, születésnapokon, bár, ha jól tudom, eredetileg Kínából származik. 

Hozzávalók:

  • 1 db lufi
  • papírcsíkok
  • liszt
  • víz
  • krepp papír
  • színes papír
  • papírragasztó
  • madzag
  • cukorkák, édességek

Elkészítése:

Felfújunk egy lufit, aminek az aljához érdemes nehezéket kötni, hogy stabilabb legyen, majd egy pohárba állítjuk. A papírokat csíkokra tépkedjük.

Csirizt készítünk: három púpozott teáskanál lisztet és 2 dl vizet összekeverünk és addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ha túl sűrű lesz nyugodtan lehet hígítani egy kis vízzel addig, hogy könnyen ki tudjátok húzni belőle a belemártott papírcsíkot. Néhány perc alatt készen is van és lezárt edényben, hűtőben akár napokig is eláll.

pinata2.jpg

A feltépkedett papírcsíkokat belemártjuk a csirizbe, ha az már kihűlt és némi átfedéssel a lufira rakosgatjuk. Száradás után felviszünk egy második réteget. Ennél többre nincs is szükség, mert különben feltörhetetlen lesz a pinata. Ha biztosra akartok menni, akkor a tetejénél, ahol a felfüggesztés lesz, ott kaphat egy harmadik réteget, de én ide inkább egy kis celluxot ragasztok, hogy jobban tartson, az is elég.

Amikor már teljesen megszáradt a pinata alapja, kell fúrni a tetejénél két lyukat, ahova majd a felfüggesztéshez szükséges madzagot fűzzük. Ezekre a lyukakra a díszítéskor is figyelni kell. Érdemes lehet egy fogpiszkálóval megjelölni. Ezután pedig kezdődhet a díszítés. Ne felejtsétek el, hogy a pohár felőli rész lesz a pinata teteje! Én krepp papír csíkokat vágok, amit bevagdosok és azt ragasztom fel egymás alá sima papírragasztóval. Amikor ez is készen van, jöhetnek a kiegészítők, szemek, fülek, haj, vagy amit szeretnénk színes papírból. A tetején a lyuk maradjon szabadon, hiszen itt töltjük bele a finomságokat. Amikor már ezeket is beleraktuk, (érdemes apró színes papírdarabokat a cukorkák mellé beszórni, így amikor széttörik a pinata, látványosabb a pukkanás) keressük meg a madzagnak kivájt kis lyukakat és fűzzük bele a zsinórt. Végezetül egy kis krepp papírral fedjük be a tetejét is.

pinata3.jpg

Nálunk nagy sikere van a pinatanak, és most már megrendelik nálam a figurákat a lányok, amit szeretnének, de segítenek is az elkészítésben, bár az édességeket, apró ajándékokat nélkülük töltöm bele. Születésnapra, Húsvétra, Gyereknapra kiváló program a pinata törés, próbáljátok ki ti is!

 

Niki

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbanyuka.blog.hu/api/trackback/id/tr3815073270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása