Legjobb anyuka

Anyu fitt lesz

2019. március 29. - Ooops! Legjobb anyuka

A gyerek nem akadály!

 

Gyakran állítunk magunk elé kisebb nagyobb célkitűzéseket: többet fogok mozogni, egészségesebben étkezem, leszokom a … akármiről, ami egészségtelen. Szerintem az anyukáknál ezen célok kitűzése már a várandóssággal (vagy akár a babatervezéskor) megfogalmazódik, de van egy pont, ami nehezen tartható benne: a sportos életmód. Pláne az elbálnásodási-érzetű harmadik trimeszterben. Cseppet sem könnyebb a helyzet, ha a bentlakó kiköltözik, hiszen akkor már neki is hangos, szagos, és egyéb, anyaközelséges igényei vannak, ami mellé nehezen fér be az edzés, legalábbis első elgondolásra. Ha azonban jobban körbenézünk a babás-kisgyerekes sportolási lehetőségek “piacán”, meglepően sok és változatos mozgásformára bukkanhatunk.

sport1.jpg

Csak elkezdeni nehéz

 

Amikor már a dokid is rábólint, hogy oké, gyermekágyi hetek letudva, lehet szépen lassan elkezdeni mozogni, megnézheted, milyen baba-mama torna, babás jóga van a közeledben. Ezek általában délelőtti, csak anyukás órák, tehát itt teljesen természetes, ha ott teszed tisztába a bébit az öltözőben, megszoptatod, ha éppen éhes. Senkin nem láttam az öltözőben soha megbotránkozást az ott öltöző nem kisgyermekesek közül, ellenben volt, hogy nagyobb gyermekes anyuka olvadó mosollyal megjegyezte, hogy de jó látni az apró cummogót, mennyire szerette ő is ezt az időszakot!

Ha mégsem szeretnél kimozdulni, az otthoni dvd-s, netes megoldások is remekül átmozgatnak. Van kimondottan olyan internetes anyu-fórum, ahol különböző csoportokba regisztrálhatsz attól függően, mi a célod. Edzés és étrend-programot is kapsz és egymást bíztatva lehet diétázni, izmosodni, kilókat leadni. Nekem nagyon tetszett, hogy a videókat készítő óraadók anyuk körül is téblábolnak a gyerekeik, miközben az otthoni környezetben felveszik a többi édesanyának szánt edzésprogramot.

 

Futás babakocsival

 

Azt vettem észre, hogy a babakocsival futók anyukák általában a szülés előtt is aktív sportos, futós életet éltek, ők elég tudatosan, már a szülés előtt is tervbe vették a későbbi babakocsis futást. Itt mindenképp kell egy jó terep is, azon túl, hogy nem árt egy spéci futóbabakocsi (aminek a hátsó kerekei között kényelmesen tudsz futni), és fontos paraméterek a lengéscsillapítás, a kézifék, a tolókari pánt (lejtő-emelkedő esetén plusz biztonság), és persze az utas kényelme is. :)

sport6.jpg

 

Épp ma jött szembe egy kedves, ismerős apuka (aktív ironman) fotója, ahol az egy éves kisfiával futószerkóban babakocsival pózol, miközben erősen havas télidő van. Minden elismerésem, én ilyenkor maradok inkább a teremsportoknál.

 

Hordozós mozgásformák

 

Azoknak az anyukáknak, akikhez közel áll a babahordozás, sok extra lehetőség is adódik. Nem kell megijedni, ezek az edzésformák mind figyelnek arra, hogy a baba ne rázkódjon, inkább csak ringatózásnak érezze a mozgást (így jobbára a törpik el is alszanak, amíg anya sportol). 

  • “Maminbaba”: ez egy latin zenére kreált, táncos-hordozós fittnesz óra, ahol kölcsönözhetsz is hordozót, ha nincs saját. Pocakbabát is lehet itt ringatni, az edzés erősségét pedig lehet a kismama és a baba-anya páros igényeihez igazítani.

sport5.jpg

 

  • “Bike with baby”: ez tulajdonképpen edzőtermi spinning, hátadon a gyerekkel. Én nagyon imádtam, inkább a bringázás az én sportom, mint a futkározás. :D Ha nagyobb a gyerkőc és inkább játszana, vagy nehéz háton, akkor a bringáktól elkerítve, kis karámban, felügyelet mellett lehet nekik bandázni, míg anyu remegő kocsonyává sprinteli magát a nyeregből kiállva :)

sport2.jpg

 

  • “Kangatréning”: magát a kangatréninget kifejezetten kisgyermekes anyukáknak fejlesztették ki, így fontos hangsúlyt kap a szülés utáni regeneráció, csípő, hasizmok rendbetétele, és lett egy rakás válfaja: kismamás, hordozós, mellettem-játszik-a-babám típusú avagy akár durvább zsírégetős is. Ezt sajnos nem teszteltem (nem jött szembe a lehetőség), de így utóbb utánanézve videókon elég ígéretes.

sport3.jpg

No, melyik keltette fel az érdeklődésedet a felsoroltakból? Tudom, nehéz beiktatni a babás életbe a rendszeres sportot, de a gyerkőcnek is nagyon jó, ha beépül a mozgás az életébe már a kezdetektől, jó közös élmény a gyerkőcökkel sportolni és a legfontosabb, hogy a saját testünkkel-lelkünkkel is jót teszünk ;)

 

Évi

 

 

Képek forrása: Google

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbanyuka.blog.hu/api/trackback/id/tr814726471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása