Legjobb anyuka

Társasjáték rátok szabva!

2018. november 15. - Ooops! Legjobb anyuka

Együtt játszani jó!

A társasjátékok széles kínálatában szerepelnek a klasszikusok, az örökzöldek, amelyek sosem mennek ki a divatból. Vannak köztük olyanok, ahol csak szerencse kell a győzelemhez és persze akadnak szép számmal fejlesztő játékok, ahol a tudás, a logika is számít. Jó, ha mindegyik műfajból van otthon néhány darab, mert szerintem nincs jobb családi kikapcsolódás, mint egy közös játék a szőnyegen vagy az étkező asztalán.

Legyen személyre szabott

Most, hogy itt van az ősz és rövidebbek a nappalok, talán nagyobb kedve van annak is a közös társasozáshoz, aki egyébként inkább örökmozgó típus. Főleg, ha a társasjáték a saját életéről, a saját családjáról szól. Ahol a játékosok mi magunk vagyunk és a szerencse mezőkön olyan élethelyzetekkel találkozhatunk, ami velünk kapcsolatos. Ahol a mi életünkből veszünk ki néhány morzsát és a szerencselapok egy kis nevelési célzattal készülnek.

Mondok példát

Ha valamelyik játékos arra a mezőre lép, ahol az olvasható, hogy Rendetlenséget hagytál a szobádban! (van ilyen az életben), akkor vissza kell lépnie tízet. Ha viszont a „Gondosan fogat mostál lefekvés előtt” (ilyen is akad) mezőre lépnek, akkor újra dobhatnak. Ha „Segítettél kipakolni a mosogatógépből” akkor előre léphet, ám ha „Nagyon elfáradtál (pont a cél előtt) az oviban, vagy iskolában” akkor a nyaralós mezőre kell lépnie, vagyis kimarad egy körből. Ha ”A családi kirándulás idején letépted a védett virágot„ (nem szokták de biztos ami biztos), bizony hármat vissza kell lépni, ha viszont „Az olvasást részesítetted előnyben a kütyükkel szemben”, akkor újra dobhat. Érdemes a játékszabály megalkotásába a családot is bevonni. Higgyétek el ez az egyik legélvezetesebb, legnevetősebb része a saját társasjátéknak. Vegyétek bele a különórákat, az erősségeket és azt is, amin még csiszolni kell!

A családi társas külalakja csupán fantázia és némi ügyesség kérdése. Ezerféleképpen lehet elkészíteni, attól függően, hogy milyen eszközök állnak éppen rendelkezésünkre.

A miénkhez ezeket használtam fel:

  • 3-4 doboz számolókorong,
  • színes papírlapok,
  • 1 ív kemény kartonlap,
  • 1 ív kevésbé merev papír, amit a kartonra ragasztunk rá,
  • szám matrica (filctollal is ráírhatjuk a számokat a mezőkre)

tarsas_02.jpg

Elkészítés

A puhább kartont ráragasztjuk a keményre. A számolókorongokat helyezzétek a lapra tetszőleges mintában úgy, hogy időnként a színes papírokból kivágott kör következzen, hiszen ezek lesznek a szerencsemezők, ahol valami izgalmas vár a játékosra. Ezekbe az akció körökbe ragaszd, (vagy írd bele) a számot. A nagy körökre, azaz szerencsemezőkre vonatkozó utasításokat, kézzel vagy szövegszerkesztővel írd le, majd nyomtasd ki! Azért praktikus, ha külön lapon szerepelnek az instrukciók, mert ha megunjátok vagy aktualitását veszítik a mondatok, újakat találhattok ki. Vagyis egy kis fazonigazítással máris új játékot kaptok.

tarsas_01.jpg

Ajándékba is készíthettek társast valamelyik barátotoknak, vagy unokatesónak karácsonyra, szülinapra. Persze fontos, hogy olyan személynek készüljön, akit jól ismertek, mert a nagy színes mezőkbe az ő kis életük mozzanatait kell megfogalmazni.

Ne felejtsetek el a családi társasjátéknak valami frappáns nevet is adni! Mondjuk, Családi csata!

Frankó Ágnes

labnyomok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbanyuka.blog.hu/api/trackback/id/tr3914373989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása