Legjobb anyuka

Őszi kincsek a természetből

2018. szeptember 20. - Ooops! Legjobbanyuka

Mosás előtt mindig áttúrom a gyerekek pulcsiját és nadrágzsebeit. Ez a fajta „kincskeresés” őszi időszakban a legizgalmasabb. Télapó elbújhat! Nem hogy cukrot, diót, mogyorót, de kavicsot, gesztenyét, botocskát, kupakokat, és sok más beazonosíthatatlan tárgyat találok a zsebekben, amit ha időben észrevesz a gyűjtője, akkor visítva menekíti ki a karmaim közül: „Anyaaa, azt ki ne dobd!”. Legyen az egy teljesen átlagos kavics, egy mogyoró az ovis bokrokról, egy kis gally, ami teszem azt Y-t formáz. Mind kincs!

Saját dolgunkat könnyíthetjük meg, ha ezekre nem kacatként nézünk, hanem elfogadjuk, hogy ez mind érték, alapanyag, amiből sok izgalmas dolgot kreálhatunk.

Vihetünk az oviba is kincseket

A mi ovink kertjében rengeteg a mogyoróbokor. Egy időben kérték is az óvónénik, hogy lehetőség szerint ne otthonra gyűjtsék a gyerekek a termést (mondani könnyű, ha a fürdőszobában veszem észre, amint ezerfelé gurul...), hanem ők bent szeretnének belőle képeket ragasztgatni, állatkákat gyártani. Inkább vigyünk be, mint elhozzunk. Plusz gesztenyét, makkot, kibelezett dióhéjakat, ha akad nálunk otthon. A kertünkbe leginkább a szomszédok fáiról potyog dió, de a közeli sétányon is rengeteg a diófa. Trancsírozás nélkül kibelezni a héjakat, úgy hogy azok épek maradjanak, igen komoly kihívás. Amikor a tizedik is szilánkosra roppan szét, még az óvatos feszegetés hatására is, tuti két lábbal fogsz ugrálni a maradékon mérgedben. De elnézve az oviban készült remekműveket, mindez mégis megéri.

Gesztenye gyerekek

A gesztenye hálás termés. Szép, fénylő barna, keveset kell rajta alakítani, és még a külső szúrós héja is felhasználható dekorálni. Állatkák és figurák szempontjából az egyik legjobban használható alapanyag. Jó ideje tudom, hogy hol van a környékünkön, illetve a munkahelyemre menet útközben gesztenyefa :) Ezzel ellentétben sajnos felénk és a közlekedési útjaimon sincs sehol tölgyfa, így állandó otthon a makkhiány... Mogyoróbokrok, fenyők és tobozaik (már most, ősz elején is) akadnak bőven. Rengeteg képet, asztali díszt, mécsestartót dekorálhatunk velük, de a gyerekek leginkább állatkákat, emberfigurákat csinálnak belőlük szívesen.

nuts_toilet.jpg

Az ezer színű vadszőlő

Személyes kedvencem a vadszőlő, ami a környékünkön is rengeteg helyen nő. A parti sétányon egy villanyoszlopra futva egészen különleges kompozíciót alakított ki saját magából. Mi inkább leszedve a leveleit értékeljük, amik ilyenkor ezerféle színben pompáznak és rengeteg minden formálható belőlük: tarka tüskés süni, pillangó, madárka. A levelek hátoldalát (az erezettet)

megfestve klassz nyomatokat készíthetünk papírlapokra. Ezt nem csak az ovis korosztály, hanem a kisebbek is élvezhetik, nem kell hozzá ragasztgatni, sőt fejlettebb kézügyesség sem. Elég összepancsolni a leveleket sokszínű festékkel, utána pedig jó munkát – a mosógépednek! :)

leafpainting.jpg

A juharfa termése

Emlékeztek rá, hogy volt egy fa, aminek a termését gyerekkorunkban pörgettük a levegőben, vagy még zölden a magnál szétnyitva az orrunkra ragasztottunk? Az biztos, hogy megfestve egy kis ágra ragasztva csodaszép szitakötőket csinálhatunk belőlük! Szóval már csak egy juharfát kell levadásznom a környéken! :O

dragonfly.jpg

Évi

 

(Képek forrása: Pinterest)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbanyuka.blog.hu/api/trackback/id/tr6314250985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása