Elegánsabb nevén Clafoutis
Váratlan vendég. Ugye milyen kétségbeejtő tud lenni, amikor maximum fél órád van arra, hogy valami vendégvárót varázsolj az asztalra és mindezt úgy, hogy a hűtőd kong az ürességtől? Ha mégis van otthon egy kis vaj, tejszín, alma, liszt, cukor és tojás, akkor ne gondolkodj tovább, hanem készítsd el ezt a sütit, amit azon kívül, hogy lehetetlen elrontani, villámgyorsan összedobhatsz és bezsebelheted érte a váratlan (vagy várt) vendégektől érkező dicséreteket.
Ja, és készülj fel rá, hogy elkérik a receptet, ami egyébként párizsi barátnőmtől származik, vagyis elég autentikus.
Elkészítés:
Keressünk a családból valakit, aki hajlandó meghámozni és cikkekre vágni kb. 3 nagy almát. Ha nem találunk ilyet, kénytelenek leszünk magunk nekiállni, de vigasztalásképpen tudd, hogy ez lesz a legnagyobb munka az egész sütésből, mert utána csak össze kell kevernünk egy tálban:
- 150 gramm lisztet
- 120 gramm cukrot
- 60 gramm olvasztott vajat
- 3 tojást
- 1-1,5 dl (no ezt sose mértem csak saccoltam) tejszínt
- 1 zacskó vaníliás cukrot
A pite tálban a vajon megfuttatott almaszeleteket elterítem és erre öntöm a krémet, amit aztán kb. 1/2 óráig sütök úgy 180-200 fokon. Ha nagyon siettek, kihagyhatjátok az almaszeletek vajon való megfuttatását, csak vajazzátok ki a sütőformát és arra tegyétek az almaszeleteket, majd a masszát.
Jó étvágyat a tortához :)
Ági