Milyen praktikád van arra, hogy ne csípje a szemed?
Ismerek olyat, aki csak búvárszemüvegben hajlandó hagymát pucolni, pedig van ennél egy sokkal egyszerűbb megoldás is. Nemrég meglepődve tapasztaltam, hogy milyen sokan nem ismerik a szerintem leghatékonyabb megoldást arra, hogy elkerüljék a hagyma által okozott könnyezést. Pedig, ha friss csapvizet tartunk a szánkban és így aprítjuk a hagymát, tényleg elkerülhetjük a könnyezést, igaz a fecsegést is. A friss szó lényeges, mert egy idő után „elfárad” a szánkban tartott víz és már nem hat olyan jól, így ilyenkor ajánlatos a régit kiköpni vagy lenyelni és újabb kortyot magunkhoz venni.
További 8, háziasszonyoktól származó praktikák hagymacsípés ellen:
- Kapj be egy rágógumit és rágózz hagymavágás közben!
- Nyisd ki a csapot és folyóvíz mellett pucold a hagymát! (Kicsit vízpazarlós, de egy próbát megér.)
- Használj éles kést az aprításhoz, akkor nem csapnak fel a csípést okozó illóanyagok! (Mondjuk lehet benne valami, én még nem láttam séfet könnyezni.)
- Áztasd be vízbe a hagymát szeletelés előtt!
- Vegyél fel úszószemüveget! :)
- Ne hajolj fölé, inkább dőlj kissé oldalra! (Na, ez vicces póz lehet)
- Tedd mélyhűtőbe a hagymát egy rövid időre feldolgozás előtt!
- Lélegezz a szádon keresztül!
Ági :)