Legjobb anyuka

Ének az esőben

2017. július 27. - Ooops! Legjobbanyuka

Annyiszor halljuk a meteorológiai jelentésben, hogy zápor, zivatar várható, de vajon tudjátok-e, hogy mi a különbség a kettő között?

A zápor egy pár percig tartó kis eső, míg a zivatar dörgéssel, villámlással lezajló eső. Az is egy nagy különbség a kettő között, hogy az előbbi esetén megengedhetjük a gyerekeknek, hogy kint szaladgáljanak, pocsolyázzanak, zivatar idején viszont jobb ha a szobában társasjátékoznak. és közben reménykedhetnek, hogy nem okoz nagy károkat senkinek a villámlás, a jégeső vagy a viharos erősségű szél. 

Az esőtől nagyra nősz

Gyerek koromban simán elhitették velem a felnőttek, hogy ha kiállok az esőre akkor nagyra növök, így aztán minden adandó alkalmat ki is használtam, hogy bőrig ázzak. Nem tudom, hogy ennek vagy szüleim génjeinek köszönhetem, hogy végül 170 cm magas lettem, minden esetre az esőt azóta is szeretem és nem hagyom, hogy elrontsa a kedvemet. A lányaimnak is természetes, hogy nyáron, esős időben szaladgálhatnak a kertben addig amíg jól esik. Ugyanúgy szeretik az eső illatát, a hangját mint én. Volt olyan időszak, amikor minden évben esernyőt kértek születésnapjukra...

Az önfeledt jókedvük mellett ilyenkor végképp eltörpül az a probléma, hogy utána egy kis takarítás következik. Mondjuk ebből se csinálok nagy ügyet, mert óriás papírtörlőt használok, ami eléggé megkönnyíti az életemet ilyen esetekben is… mert tényleg óriási. :) Az esőben való elázás persze akkor jó móka, ha mi mondhatjuk meg, hogy mikor van vége. Tehát, ha meguntuk vagy átfáztunk, beszaladhatunk egy teára és átöltözhetünk száraz ruhába.

shutterstock_394600291_vj.jpg

Kirándulás a Deseda körül

Nemrég a meseszép Deseda tavat kerültük meg biciklivel, ám a fele távnál a semmi közepén hatalmas zivatar tört ki. Egy horgásznak megesett a szíve rajtunk és megengedte, hogy a sátrában vészeljük át a nagy esőt, ami azonban egyszerűen nem akart elállni. Másfél óra után megköszöntük a vendéglátást és úgy döntöttünk nem várunk tovább, inkább visszatekerünk a kiindulópontra a szakadó esőben vállalva annak minden következményét. Egyszerre volt félelmetes és felemelő a kaland, de mindenképpen beírta magát a felejthetetlen családi kalandjaink közé.

Pocsolyában ugrálni mindig szuper

A pocsolyába való ugrálás az egyik legjobb kiskori játék. Ezt onnan tudom, hogy amikor (mondjuk egy esős napon) felidézzük a kisgyerek kori huncutságaikat, erre nagyon elevenen emlékeznek. Fel tudják idézni a színes kis gumicsizmájukat és azt, hogy megengedtem nekik, hogy egyik pocsolyából a másikba ugráljanak én pedig még mindig hallom ahogy sikongatnak, nevetgélnek közben. Ma már kikerülik a tócsákat és én ezt a picit sajnálom, mert azt jelenti kezdenek felnőni.

Zápor? Ugyan, mehet a játék!

Békés esőzésben viszont nyugodtan kimerészkedhetünk a gyerekekkel a szabadba! Íme néhány ötlet, hogy mit játsszatok az esőben. Előtte azért nem árt felkészülni.  Szerezzetek be gumicsizmát, esőkabátot és öltözzetek olyan ruhába, amit nem sajnáltok! Elképedve látom, hogy ma már kapható olyan esővédő overall, mint amilyen korábban csak az óceáni halászoknak volt. Fektessétek le a szabályokat! Ártatlan járó-kelőket nem fröcskölhetnek le és vigyázni kell, hogy ne koszoljunk be mondjuk egy parkoló autót.

Készítsétek elő a takarításhoz szükséges eszközöket pl. a már említett Ooops! óriás papírtörlőt (jó szívvel ajánlom), szivacsot, felmosó eszközöket, hogy amikor hazaértek minden kéznél legyen, mert a takarítás ilyen program után elkerülhetetlen.

Mit lehet az esőben játszani?

  1. Vigyetek ki az esőbe különböző méretű edényeket, műanyag dobozkákat és tegyétek le a fűbe! Figyeljétek meg melyik telik meg leghamarabb!
  2. Felöltözve vagy fürdőruhában szaladgáljatok az esőben! Mindkettő nagyon jó móka!
  3. Énekeljetek esőről szóló dalokat! Esik az eső hajlik a vessző!, Ess eső ess! vagy a nagyobbak akár az I’m singing in the rain-t is elénekelhetik. (Bevallom ha esőben sétálok nekem már automatikusan ez a dal ugrik elő és nem is tudom abbahagyni).
  4. Hajtogassatok papír hajót és tegyétek egy nagy pocsolyába! Egy bottal aztán lökdöshetitek, amíg teljesen el nem ázik.
  5. Hagyd, hogy az eső a nyelveteket érje! Mondjuk ez az a tevékenység, amit minden kisgyerek ösztönösen megtesz ha esik az eső (vagy télen a hó). Kóstoljátok meg milyen íze van az égből jövő víznek!
  6. Pörögjetek, forogjatok az esernyőkkel! Szépséges látvány és nagyon jó érzés. (viszont vigyázzatok, hogy kellő távolságban legyetek egymástól nehogy sérülést okozzanak az esernyő végek)
  7. Ugorjátok át a pocsolyákat vagyis ha már eleget ugráltatok a tócsákba, próbáljátok ki azt is hogyan tudjátok átugrani őket!
  8. Menjetek sétálni az erdőbe! (Természetesen csak békés esőben, semmiképp nem villámlás idején). Egész más képét mutatja ilyenkor az erdő, csodálatosan vibrálóak a színek. Az eső áztatta erdő illata semmihez sem fogható.
  9. Ismeritek a fa zuhanyt? Egy kisebb fa alá kell állni, majd lehúzni a vizes ágakat. Ha hirtelen elengeditek, a leveleken lévő esőcsöppek rátok hullnak és jó nagy zuhanyt kaptok a nyakatokba.
  10. Rajzoljatok krétával a vizes járdára! Sokkal élénkebbek lesznek a színek és a rajzolás is könnyebben megy nedves krétával. Igaz, ha esik, nem lesz maradandó az alkotás.

Egy Paulo Coelho bölcsességgel biztatok mindenkit arra, hogy ne bánkódjanak ha esik, csepereg vagy szakad:

„Aki látni szeretné a szivárványt, annak meg kell tanulnia szeretni az esőt.”

Ági :)

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbanyuka.blog.hu/api/trackback/id/tr4112694413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása