Télen is fontos a megfelelő vitaminok pótlása, hiszen ebben az évszakban tombol leginkább a nátha, az influenza. Ha pedig megelőzés, akkor itt is inkább a természetesség híve vagyok, ezért nálunk a friss, szezonális gyümölcsökből készül legtöbbször a desszert, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak.
Nem nehéz egy jó gyümölcssalátát összedobni, de azért van pár szabály, amit érdemes figyelembe venni.
Aranyszabály
- Minél több legyen a friss, szezonális gyümölcs.
- A mandarint, narancsot, grapefruitot érdemes megtisztítani a fehér héjuktól, mert keserű ízt eredményez.
- A fagyasztott gyümölcsöket ne olvasszuk ki, fagyasztva adjuk hozzá a salátához, így a friss gyümölcsök sem barnulnak meg.
- Az aszalványok a legmegfelelőbb díszítő elemek.
Nálunk az alábbi gyümölcssaláta készül a leggyakrabban.
Hozzávalók:
Gyümölcsök:
- 1 db ananász (lehet konzerv is)
- 3 db alma
- 2 db narancs
- 2 db mandarin
- áfonya
Öntetek:
- Mézes-citromos öntet
Az öntethez szükséges 1 citrom leve és 2 kanál méz. A két alapanyagot jól összekeverjük és kész is.
- Mascarponés-joghurtos öntet
Hozzávalók:
- 125 g mascarpone
- 200 g joghurt
- 1 ek méz
A hozzávalókat itt is turmix segítségével összedolgozzuk és ízlés szerint fahéjjal is ízesíthetjük.
Összeállítás:
A gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk, majd ízlés szerinti méretűre feldaraboljuk és két részre osztjuk. A kész öntetekkel összekeverjük a gyümölcsöket és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá!
Nátha mentes napokat kívánok!
Enikő