Téli gyümölcssaláta

2019. február 11. - Ooops! Legjobb anyuka

Télen is fontos a megfelelő vitaminok pótlása, hiszen ebben az évszakban tombol leginkább a nátha, az influenza. Ha pedig megelőzés, akkor itt is inkább a természetesség híve vagyok, ezért nálunk a friss, szezonális gyümölcsökből készül legtöbbször a desszert, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak.

gyu_mo_lcssali_2.jpg

Nem nehéz egy jó gyümölcssalátát összedobni, de azért van pár szabály, amit érdemes figyelembe venni.

Aranyszabály

  • Minél több legyen a friss, szezonális gyümölcs.
  • A mandarint, narancsot, grapefruitot érdemes megtisztítani a fehér héjuktól, mert keserű ízt eredményez.
  • A fagyasztott gyümölcsöket ne olvasszuk ki, fagyasztva adjuk hozzá a salátához, így a friss gyümölcsök sem barnulnak meg.
  • Az aszalványok a legmegfelelőbb díszítő elemek.

Nálunk az alábbi gyümölcssaláta készül a leggyakrabban.

Hozzávalók:

Gyümölcsök: 

  • 1 db ananász (lehet konzerv is)
  • 3 db alma
  • 2 db narancs
  • 2 db mandarin
  • áfonya

gyu_mo_lcssali_3.jpg

Öntetek:

  • Mézes-citromos öntet

 Az öntethez szükséges 1 citrom leve és 2 kanál méz. A két alapanyagot jól összekeverjük és kész is.

gyu_mo_lcssali_1.jpg

 

  • Mascarponés-joghurtos öntet

 Hozzávalók:

  • 125 g mascarpone
  • 200 g joghurt
  • 1 ek méz

 A hozzávalókat itt is turmix segítségével összedolgozzuk és ízlés szerint fahéjjal is ízesíthetjük.

gyu_mo_lcssali_4.jpg

Összeállítás:

A gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk, majd ízlés szerinti méretűre feldaraboljuk és két részre osztjuk. A kész öntetekkel összekeverjük a gyümölcsöket és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

 

Jó étvágyat hozzá!

Nátha mentes napokat kívánok!

 

Enikő