Legjobb anyuka

Ezerarcú menta

2019. június 12. - Ooops! Legjobb anyuka

Az egyik legkevésbé igényes gyógynövény a kertünkben a menta. Ráadásul, ha egyszer megvetette a gyökerét, akkor megállíthatatlanul szaporodik is. Nálunk már három féle menta is van, bár kettő még csak növendék, de reméljük hamarosan azok is bebokrosodnak. A menta sokoldalúsága azonban nem csak abban áll, hogy nagyon sokféle fajtája van, hanem a felhasználási lehetőségekben is. Könnyű cserépben is nevelni, de akár az iskola, óvoda kertjébe, vagy a panel elé is ültethetjük.

menta1.jpg

Aki szereti a házipraktikákat

Nagyon sokrétű növényről van szó, ami egyébként még finom is. Mi legalábbis szeretjük rágcsálni az íze miatt. Nagyon kellemes lesz tőle a lehelet. Emellett görcsoldó hatású, megfázásnál, köhögésnél is sokat segít, de felélénkít és serkenti az agyműködést, a memóriát. Állítólag segít a csuklást elmulasztani, bár mi ezt még nem próbáltuk ki. Persze ami késik, nem múlik. Nagyon jót tesz az emésztéssel, a vérnyomással, de még reumás fájdalmak ellen is bevethetjük. Fejfájás, migrén ellen is hasznos, mivel tisztítja az ereket.

A másik, amit még szintén nem próbáltunk, viszont biztos, hogy megpróbáljuk, az a szúnyogriasztó hatása. Egy kis mentás vízzel kell bekenni magunkat, vagy a menta levelével közvetlenül dörzsöljük be a bőrünket. Nagyon bízom benne, hogy hatásos lesz, mert ettől a rengeteg esőtől megszaporodtak a szúnyogok, és a nagyobbik lányom meg én is a főfogások között szerepelünk az étlapjukon.

 

Hogyan fogyasszuk?

Készíthetünk belőle teát, de a friss mentaleveleket el is rágcsálhatjuk. Citrusos limonádéknak, vagy csak sima citromos víznek is remek kiegészítője. Mi nagyon szeretjük üdítőkbe is beletenni. Sokszor készítünk limonádét, amibe más-más gyümölcs, vagy szörp kerül a változatosság kedvéért, de menta az szinte minden esetben van benne. Nem csak az íze miatt, már az élénk zöld levelek látványa is feldobja az embert és gusztusosabb lesz tőle a poharunkban az ital.

menta3.jpg

Gyümölcssalátába is nagyon kellemes kiegészítő és egy kis joghurttal párosítva akár menta fagyit is készíthetünk belőle. Remekül passzol például csokikhoz, pudingokhoz is, de akár hús- és halételekhez is felhasználhatjuk. Az interneten nagyon sokféle recept található, amikben a menta is felbukkan. Bár sok nő belőle a kertünkben, mi még nem próbáltuk ki minden oldalát, most azonban elhatároztuk, hogy élünk a természet adta lehetőségünkkel.

 

Niki

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbanyuka.blog.hu/api/trackback/id/tr9814890332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása