Legjobb anyuka

Mi van ha elfelejtenek számolni szeptemberre?

2017. augusztus 21. - Ooops! Legjobbanyuka

Minden évben egy kicsit felhúzom magam azon, hogy már októberben megjelennek a boltokban a karácsonyi dekorációk, ahogyan azon is, hogy már júliusban arra emlékeztetnek, hogy a vakáció nem tart örökké és szeptemberben becsöngetnek.

Ugyanakkor minden évben elhatározom, hogy stresszmentesen fogjuk kezdeni az új tanévet, időben beszerzem a tanszereket és nem fogok azon se meglepődni, hogy az évzárón még pont jó méretű fehér blúz - annak következtében, hogy a vakáció idején dupla sebességgel nőnek a gyerekek -, szeptember 1-re már kicsi, hanem inkább előrelátóan veszek egyet úgy augusztus környékén.

Ismétlés az iskolába járás anyja

Az is gyakran eszembe jut, hogy mi van, ha szeptemberre elfelejti mindegyik gyerekem, amit az előző években tanult. Mondjuk a szorzótáblát, vagy helyesen írni, vagy a törtek összeadását, esetleg a bebiflázott angol szavakat. Átfut az agyamon, hogy gyakorolni kéne, de vajon, hogy vegyem rá életvidám, napbarnított lányaimat arra, hogy engedelmesen feladatlapokat oldjanak meg és a tollbamondás szóra ne rohanjanak el inkább labdázni, pinpongozni a kertbe? 

Olvasni biztosan nem felejtenek el, mert kötelező vagy ajánlott olvasmány még mindig divat. Van köztük olyan is, ami már az én gyerekkoromban is feladtak, de akad köztük kortárs, sőt egész modern olvasmány is. Én úgy ösztönzöm a gyerekeimet az ilyen könyvek elolvasására (ha éppen nagyon nincs kedvük hozzá), hogy magam is kézbe veszem őket. Akkor is, ha gyerekként már elolvastam mindet. Teljesen más élmény felnőttként újra olvasni a Pál utcai fiúk vagy a Légy jó mindhalálig klasszikusokat. Emlékszem, hogy akkor is érzékenyen érintett a végkifejlet, de most, hogy anya lettem és nem sok kell ahhoz, hogy meghatódjak vagy összeszoruljon a szívem, természetesen papír zsebkendő mindig van a közelemben.

img_20170816_203325_1cs-1-2.jpg

Az együtt olvasásban (és mivel ikerlányaim vannak ez azt jelenti hárman kapkodunk ugyanazon könyv után) az is jó, hogy hogy mindig tudunk róla egy kicsit beszélgetni. Megkérdezzük egymástól, hogy hol tart a másik, mit gondol róla vagy mennyire izgalmas, azaz szinte észrevétlenül feldolgozzuk.

Készüljünk fel a suli kezdésre

No de, hogy visszatérjek a korábban emlegetett aggodalmaimhoz vagyis, hogy mit tegyünk, hogy egy kis szinten tartás is beleférjen a vakációba, leírom, hogy én annak a híve vagyok, hogy valamit tényleg kell gyakorolni,  de ha lehet, ezt észrevétlenül tegyük. Például a helyesírás és fogalmazás gyakorlása máris megoldódott, amikor a minden évben nagy örömmel készített vakációs élménynaplóba írhatnak a lányok. Zárójelben jegyzem meg, hogy még a rajzkészségük, kreativitásuk és a szépérzékük is fejlődik eközben. Még nem késő belevágni J

A számolást autós utazás közben a rendszámtáblák segítségével tartjuk szinten. Életkortól függően kérhetjük, hogy adják össze, vonják ki vagy szorozzák össze a számjegyeket. És hogy a betűk se vesszenek kárba, azokkal is kitalálhatunk szókereső játékot. (Mondjanak olyan szavakat a rendszámtáblán található betűkkel, amelyeket nagybetűvel írunk vagy csak igéket, csak főneveket, esetleg alkossanak mondatot, szót a 3 betűvel.) Motiválhatjuk őket fagyival, jégkrémmel…

Minden lehet gyakorlás

A felszedett angol tudást sem kellene kopni hagyni így, ha a család olyan szerencsés helyzetben van, hogy külföldi utazást is be tud iktatni a szünidőbe, máris élesben használható az idegen nyelv. Az étteremben hagyjuk, hogy a gyerekünk megkísérelje lefordítani az étel nevét és leírását, aztán próbáljon meg önállóan rendelni. Persze segíteni szabad. Nem az a cél, hogy zavarba jöjjön, hanem hogy sikerélménye legyen. Figyelje a feliratokat a repülőtéren, a szállodában, a múzeumban, mert rengeteg új szó ragadhat rá ilyenkor.

Ha itthon nyaral a család, akkor pedig az éppen aktuális külföldi slágerek szövegét is letölthetjük és lefordíthatjuk de vannak jópofa angol tanító játékok is a neten, vagy telefonra letölthető verzió ha már egyszer „kütyüzés” nélkül elképzelhetetlen a szünidő. És ha már itt tartok, akkor leírom azt is, hogy mennyi klassz inspiráló ötletet lehet találni „back to school” témában az interneten (pl. Pinterest), legyen az egy füzet dekorálásról szóló bejegyzés vagy egy youtube video, amiben a vlogger gyerek azt mutatja be nagy büszkén, hogy milyen tanszereket szerzett már be.

A legnagyobb kihívás

Szóval tetszik, nem tetszik el kell kezdeni a ráhangolódást a sulira. A tanárok az első szülői értekezleten biztosan most is megnyugtatnak minden szülőt, hogy a szeptember a vakáció alatt szétszóródott tudás visszaszerzésére megy el, ám ez így van rendjén és remélik, hogy semelyik gyereket nem kínzott a szülő gyakorlással. Egy nagy próbatétel mindenképpen rám is vár ez pedig nem más, mint az öntapadós széllel ellátott átlátszó fóliába való csomagolása 3 gyereknyi tankönyvnek és füzetnek. Szerintem, aki dolgozott már ilyen anyaggal az tudja miről beszélek…

De sebaj! Legalább én is fejleszthetem vele egy csomó képességemet, úgy mint önuralom, türelem, pontosság, kitartás. Jól jönnek ezek majd szeptembertől nekünk szülőknek.

Ági :)

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbanyuka.blog.hu/api/trackback/id/tr4212769738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása